Usahawan Wanita: Penyumbang Pemulihan Ekonomi

DanaNita

Kerajaan sentiasa peka dalam memastikan golongan wanita terus terbela dan diperkasa seterusnya dapat menyumbang kepada ekonomi negara. Oleh itu, Kerajaan telah memperuntukkan inisiatif khas buat golongan usahawan wanita (usahanita) menerusi skim pembiayan mikrokredit khas dengan peruntukan sejumlah RM95 juta di bawah pengelolaan MARA, TEKUN dan Agrobank.

Semakin banyak usahawan wanita yang meluaskan empayar perniagaan mereka ke seluruh dunia. Malaysia juga tidak kurang hebatnya kerana berjaya melahirkan wanita-wanita hebat dan berjaya dalam industri masing-masing seperti Tan Hooi Ling dari Grab; pereka fesyen Alia Bastaman; Jenn Low dari Wanderlust + Co dan Noor Neloofa dari Naelofar Hijab.

Di serata pelosok dunia, sumbangan wanita terhadap pertumbuhan dan perkembangan global sememangnya telah lama diperakui. Melihat dari konteks yang lebih dekat iaitu di negara kita sendiri, usahawan wanita Malaysia juga merupakan komponen penting dalam ekosistem ekonomi negara.

Walau bagaimanapun, pandemik COVID-19 telah membawa kesan yang besar kepada negara dan memberi tekanan dari pelbagai segi kepada banyak perniagaan, terutamanya yang lebih kecil.

Kesan wabak ini turut dirasakan oleh Nurhidayah Hairom, pemilik syarikat makanan ringan Cadbreo Enterprise. Semasa PKP pertama dijalankan pada bulan Mac dan April 2020 yang melarang perjalanan merentas negeri sepanjang Hari Raya Aidilfitri, permintaan pelanggan dan pendapatan beliau telah menurun secara mendadak.

Mujurlah Geran Khas Prihatin (GKP 1.0) yang pertama kali diperkenalkan oleh Kerajaan pada bulan Mac 2020 telah membantu mengurangkan bebannya. Beliau mengatakan bahawa pemberian one-off sebanyak RM3,000 telah membantunya untuk mengekalkan perniagaannya. Bantuan tersebut telah digunakan untuk menyelesaikan bil utiliti dan dijadikan modal untuk membeli bahan-bahan produk Cadbreo Crunch. Tambahan lagi, Kerajaan juga telah memperkenalkan GKP Tambahan pada Januari 2021 yang memberikan tambahan RM1,000 bagi setiap PKS mikro.

“Saya berasa cukup berbesar hati apabila Kerajaan menjalankan tindakan yang pantas dalam membantu PKS dan mikro. Jika tidak, sudah pasti banyak dari kami terpaksa gulung tikar dan hilang punca pendapatan,” tambahnya.

Untuk menyokong penglibatan wanita dalam kegiatan ekonomi, Belanjawan 2021 turut menampilkan beberapa inisiatif untuk terus menyokong usahawan wanita. Antara inisiatif tersebut ialah RM95 juta pembiayaan kredit mikro khas untuk usahawan wanita melalui TEKUN, MARA, dan Agrobank, RM50 juta untuk pembiayaan kredit mikro Islam khas Ar-Rahnu BizNita di bawah YaPEIM dan Program Pembangunan Perniagaan Usahawan Mikro (BizMe) untuk lebih daripada 2,000 usahawan wanita yang memfokuskan pemasaran perniagaan dan bimbingan teknikal.

Belanjawan 2021 mencerminkan pengiktirafan kerajaan terhadap sumbangan usahawan wanita dalam memacu ekonomi negara. Ini adalah kesinambungan dari bantuan yang diperkenalkan di bawah pakej rangsangan sebelumnya untuk mengurangkan kesan ekonomi dari wabak yang sedang berlaku.

“Pada suku ketiga 2020, saya memutuskan untuk mengikuti kursus Shop Malaysia Online oleh Kerajaan untuk mempelajari bagaimana saya dapat mula menjual biskut dan kuih saya secara dalam talian. Pada bulan Jun 2021, kita harus menjalani satu lagi perintah PKP. Syukurlah, Kerajaan sekali lagi memberikan tambahan RM1,500 di bawah GKP 3.0, yang membolehkan saya mendapatkan komputer riba untuk anak perempuan saya yang terpaksa belajar dari rumah. Setiap bantuan kecil dari pemerintah sememangnya membantu saya dalam masa-masa yang mencabar ini, tetapi kita juga harus berpijak dengan kaki sendiri”

Oleh itu, pengusaha wanita di luar sana yang sedang menghadapi kesukaran dengan perniagaan mereka, anda disarankan untuk menggunakan sepenuhnya inisiatif dan bantuan yang diberikan oleh Kerajaan. Seperti yang dilakukan oleh Nurhidayah, inisiatif dan bantuan ini mungkin menjadi punca terselamatnya perniagaan mereka di tengah-tengah kancah pandemik COVID-19 ini.

KONGSI ARTIKEL

Artikel Berkaitan

Bagai menatang minyak yang penuh, kasih ibu sepanjang jalan. Itulah pepatah yang simbolik dengan kisah Pn Norlela Abdul Rahman, seorang jururawat yang juga petugas barisan hadapan di Klinik Kesihatan Ibu & Anak Kuala Nerang.
Kita semua sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi serentak yang belum pernah terjadi sebelumnya. Virus yang memakan nyawa baru muncul, dan dengan senyap menyelinap ke serata dunia.